Logo

Mailinterview med Mette Bruun (fortsat)

Du har blandt andet skrevet om de nyeste innovationer indenfor teknologiske og intelligente materialer. Hvordan ser du mulighederne inden for anvendelsen af disse materialer såvel praktisk som mere æstetisk?

Praktisk: Tekniske og intelligente tekstiler bruges allerede i primært militær-, hospitals- og sportssektorerne som tekstiler med beskyttelsesfunktioner, anti-mikrobielle funktioner, duftkontrol etc. Men jeg forventer, at man vil komme til at se flere af disse funktionelle tekstiler i beklædning til almindelige forbrugere i fremtiden. F.eks. som spin off fra sportsbeklædning, som mange forbrugere allerede er i kontakt med (UV-beskyttelse, svedtransport, anti-mikrobielle mekanismer, varme/kulde regulering, micro-encapsulation). Disse tekstiler er stadig forholdsvis eller meget dyre, men det vil måske ændre sig på længere sigt. Æstetisk: Da mange af disse tekniske og intelligente tekstiler har deres funktion indlejrede i materialet, ses de som regel ikke. Men der er f.eks. udviklet tektiler der lyser i mørke eller skifter farve ved påvirkning af varme/kulde.

Har du nogle (nutidige) eksempler på beklædningsgenstadne og/eller artefakter, som bæres som symbol på savn og varme følelser for en anden person?

Det sted man ser dette mest er i forbindelse med arvesmykker, f.eks. vielsesringe.

Vores genstandsfelt er dels tøj og tekstiler som indikator for socialt og følelsesmæssigt tilhørsforhold i forskellige tidsperioder og kulturer (eksempelvis skotske kilte, afrikanske kangaer og grønlandske perlebroderier), dels det moderne (og digitale) menneskes mere indirekte måde at udtrykke socialt og følelsesmæssigt tilhørsforhold på via tøj, tekstiler og udsmykning. Har du – med udgangspunkt i din viden og ekspertise – nogen tanker omkring eller tilføjelser til dette?

Selvom det foregår på en mere subtil måde end tidligere, er de budskaber vi udtrykker via beklædning ikke mindre virksomme end for 20-30 år siden og længere tilbage. Men de går som sagt mere på kulturelle tilhørsforhold end på klassemæssige.

Forrige side